Geleenlaan 1, B-3600 Genk

Regen verziekt onze groenten

Te koud, te droog, te nat. Het weer geeft ons steeds een reden om te mopperen. Vakantiegangers missen de zomerzon en landbouwers anno 2021 kijken machteloos hoe hun oogst verpietert. Ook kleine moestuiniers voelen met hen mee, want hun met zorg gekweekte groenten rijpen niet of krijgen ziektes. Lees hier hoe je je groenten kan redden.

Verrek, een vlek !

Tegen aanhoudende droogte valt maar één ding te doen: water geven. En de planten proberen af te schermen van de brandende zon. Aanhoudende regen en vocht zijn een ander paar mouwen. Die hou je niet zomaar buiten. De combinatie met koude temperaturen geeft schimmels vrij spel, waardoor niet enkel de kleine moestuiniers hun oogst in het water zien vallen, maar ook de grotere landbouwbedrijven de strijd tegen het noodweer dreigen te verliezen.

Zie je witte pluisjes of zwarte vlekken op je teergeliefde tomaten en komkommers? Dan heb je waarschijnlijk te maken met hardnekkige schimmelziektes zoals meeldauw (ook wel de witziekte genoemd) of de tomatenplaag (ook wel Phytophthora genoemd). Deze schimmels duiken op bij vochtig weer verspreiden zich snel onder je gewassen. Het resultaat? De bladeren van je mediterrane plant vallen één voor één af en uiteindelijk kan deze parasiet zoveel schade toebrengen dat de plant sterft.

Lang verhaal kort: je oogst gaat naar de verdoemenis. Klinkt niet erg hoopvol hè? Gelukkig zijn er wel wat tips om de schade (in het vervolg) in te perken.

En nu?

Preventieve maatregelen

Geef water aan de voet van je planten. Water op de bladeren is een uitnodiging voor schimmelziektes. Vooral tomaten-, pompoenen- en courgetteplanten zijn hier gevoelig voor.

Geef je planten ruimte. Te weinig luchtcirculatie tussen je planten werkt schimmels in de hand. Plant ze dus ver genoeg uit elkaar en snoei de bladeren zodra het te druk wordt. Ook dieven haal je best zo snel mogelijk weg.

Gebruik trage (organische) meststoffen, geen stikstofmest.

Plant resistente en verschillende rassen. Zo vergroot je je kans op een goede oogst.

Plaats geen tomatenplanten naast aardappelplanten. Zo voorkom je dat ze elkaar besmetten. De aardappel- en de tomatenplaag zijn immers dezelfde ziekte.

Repressieve maatregelen

Zie je de eerste vlekken al? Knip zo snel mogelijk aangetaste bladeren en stengels af en gooi ze weg.

Fungicide. Niet de meest ecologische oplossing, maar wel effectief. In een beginstadium kunnen chemische bestrijdingsmiddelen op basis van zwavel redding bieden. Deze fungiciden worden niet opgenomen door de plant en zouden niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Toch raden we aan om steeds voorzichtig om te springen met dit soort bestrijdingsmiddelen.

Biocarbonaat is milieuvriendelijker. Meng 700 ml water met een theelepel bicarbonaat en 300 ml melk en vernevel het goedje op de zieke bladeren. De zuurtegraad zal de meeldauw op de bladeren wegbranden. Probeer het zelf een keer !

Last but nog least: Koop een serre (clichébevestigend, we geven het toe, maar wel de enige reden dat onze klanten in 2021 wél kunnen genieten van zelfgekweekte tomaten). Een serre laat immers licht door en houdt je tomaten droog. Nog niet klaar voor de investering? Gun je tomatenplanten dan op zijn minst een afdakje om ze te beschermen tegen noodweer.

Conclusie

Niets is verloren. Voor dit jaar hebben we je alvast moed ingeblazen, en volgend jaar ben je die schimmels gewoon te snel af. Veel tuinier-plezier !

aug 12, 2021