Geleenlaan 1, B-3600 Genk

Montage

Welk type serre past bij mij?

Dat hangt volledig af van jouw stijl en wat je met de serre wil doen.
Wil je experimenteren met groentjes kweken? Dan vind je bij onze oerdegelijke hobbyserres je gading.
Heb je een voorliefde voor exotische planten? Dan ga je voor een tropische kas met geïsoleerde beglazing.
Wil je je serre als wintertuin of relaxruimte gebruiken? Dan is een orangerie iets voor jou.
Wil je je serre tegen je (tuin)huis aanbouwen? Neem dan een kijkje in ons gamma muurserres

Hoe groot moet ik mijn serre nemen?

Dat bepaal je uiteraard zelf. De ervaring leert ons dat een serre zelden te groot is, maar het is belangrijk dat je goed nadenkt over wat je wil kweken en hoeveel plaats je daarvoor nodig hebt. Hou ook in je achterhoofd hoeveel tijd in in je serre wil steken (zaaien, wieden, besproeien, ... ). Wij raden je aan om een plannetje te tekenen. Meet de beschikbare plaats in je tuin op en teken de indeling van je serre. Zo krijg je een idee van hoe groot de serre moet zijn. Aarzel ook niet op je plannen mee te nemen naar Euro-Serre, zo kunnen wij je het best adviseren. Weet trouwens je al wat je  serre mag kosten? Klik hier om vrijblijvend prijzen aan te vragen.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van de serre?

Voor de meeste serres heb je geen vergunning nodig. In België geldt dat de totale oppervlakte van je bijgebouwen niet groter mag zijn dan 40 m2 en niet hoger dan 3,5 m. Vrijstellingsvoorwaarden kan je terugvinden op de website van de overheid of in dit handige artikel.

Is het mogelijk om de serre zelf te monteren en hoeveel tijd neemt dit in beslag?

Wij leveren serres als bouwpakket aan huis en voorzien standaard bij elke serre een gedetailleerd montageplan. Zo wordt het monteren van onze serres voor iedere doe-het-zelver een fluitje van een cent. Wanneer je één persoon hebt die hiermee kan helpen, kunnen onze basismodellen in één of twee dagen gemonteerd worden. Check hierbij ook zeker ons YouTube kanaal voor de stap-voor-stap instructievideo’s.

Voel je er weinig voor om schroeven en boormachine boven te halen en doen montageplannen je huiveren? Laat je serre dan monteren door één van onze vakmannen. De kosten voor de plaatsing verschillen naargelang het model en de grootte van de serre. 

Waar plaats ik mijn serre?

Een serre of tuinkas in de tuin plaats je het best met de nok in de noord-zuid richting. Zo benut je de zon optimaal en staat de serre beschut tegen wind. Plaats de deuropening bij voorkeur op het zuiden. Zo profiteren niet alleen je planten in de serre van de warmte, het voorkomt ook dat het té warm wordt in de kas. Op een warme zomerdag zet je overdag namelijk altijd de deuren open. Wil je je serre, veranda of orangerie als relaxplek gebruiken? Oriënteer hem dan naar het zuiden en geniet optimaal van de zon.

Plaats je serre niet in de buurt van hoge bomen. Ze nemen veel zonlicht weg en bij felle wind kunnen vallende takken schade aanrichten.

Moet ik mijn serre 100 % waterpas zetten ?

In de breedte moet je serre waterpas en haaks staan. In de lengte mag je de serre langs de lange kant een beetje val geven. Het oppervlak mag hier ongeveer 1 cm per lopende meter aflopen, zodat het regenwater vlot kan afvloeien. Gebruik hiervoor een waterpas en zorg ervoor dat het belletje net tegen het lijntje staat.

Heb ik een betonnen fundering nodig ?

Bij een vlakke tuin met normale grondsituatie? Nee. Bij de aankoop van je serre kan je kiezen voor een passend aluminium funderingsprofiel: een stabiele basis die een betonnen sokkel overbodig maakt. Als je de serre opgebouwd hebt, giet je na een paar dagen wat snelbeton rond de voorziende grondankers voor extra stabiliteit.

Bij een grote hoogteverschillen of onstabiele ondergrond? Ja. Als je kiest voor een volledig betonnen fundering, dan leveren wij een klein funderingsprofiel dat je vastzet op de betonrand. Let wel op: een betonrand 100% waterpas stellen vergt precisie, en door de vrieskou kan beton uitzetten. Als gevolg zal je fundering omhoog komen, waardoor profielen en ramen onder spanning komen te staan. Dus als je kiest voor een betonnen sokkel, stort dan minstens 60 cm diep om het geheel vorstvrij te houden.

Hoe moet ik mijn grond voorbereiden?

Als je je serre direct op de aarde wil plaatsen, moet de voorziene grond vrij zijn van obstakels. Je harkt de grond zo vlak mogelijk en stampt de aarde vooraf goed aan. Het is namelijk niet de bedoeling dat de fundering bij het plaatsen te ver in de grond gaat zakken.

Ga je zelf plaatsen? Leg de profielen waterpas voor je op de grond en fixeer de hoeken door de bijhorende funderingsankers in de grond te steken. Als je de serre opgebouwd hebt, kan je na een paar dagen wat snelbeton rond de grondankers gieten voor extra stevigheid.

Meer info 

Mijn glas past niet?

Het glas voor je serre is op maat gesneden en zou perfect in de profielen moeten passen. Als je merkt dat er iets wringt, controleer dan eerst of alle profielen haaks en waterpas staan. Draai vervolgens de moeren  wat losser en klik het glas vanboven en vervolgens vanonder vast. Nu past je glas ! Kijk hier hoe het moet

Mijn glas in het dakraam past niet?

Er is waarschijnlijk iets fout gegaan bij -het monteren. Let er in het bijzonder op dat je de zijkantprofielen van het dakraam juist gemonteerd hebt. Een stuk (lip) van het betreffende profiel is langer dan het andere. De lange lip moet naar binnen toewijzen, anders is je frame net te klein. Kijk op je montagehandleiding nog eens goed naar de richting van de dakprofielen. 

Mijn deur 'schuurt' over de onderste geleider?

De schuifdeur moet vlotjes door de deurrail schuiven. Als dat niet het geval is, staat de onderste tussenlat verkeerd gemonteerd. Deze moet 180° gedraaid worden zodat de diepe gleuf van de profiel naar onder staat. Check je montagehandleiding voor het deurprofiel nog een keer, dan zie je het verschil.

Materiaal

Waarom een serre uit aluminium?

Een aluminium serre is tijdloos, onverslijtbaar, en heeft weinig onderhoud nodig. Het materiaal is licht maar enorm stevig en kan gelakt worden in alle mogelijke Ral-kleuren. Bovendien is aluminium een prima warmtegeleider en laten de smalle profielen een maximum aan zonlicht door.

Waarom beglazing van 4 mm floatglas?

Onze serres zijn standaard uitgerust met 4 mm helder floatglas, en met reden.
Floatglas isoleert en laat het licht bijzonder goed door. Verder is floatglas is 30% sterker dan het gewone tuinbouwglas, in het geval felle wind opsteekt of een boomtak onzacht neerkomt op het dak of tegen de ramen.

Uiteraard kan er ook 14 mm thermopane glas of 16 mm polycarbonaat gebruikt worden voor de liefhebbers van tropische constructies. Er bestaat ook steeds de mogelijkheid om gehard of veiligheidsglas te bekomen.

Uit wat voor glas bestaat de serre?

Onze serres zijn standaard uitgerust met 4 mm helder floatglas. Floatglas is de norm in de tuinbouwwereld omdat het erg sterk is en licht goed doorlaat. Liefhebbers van tropische planten raden wij aan om te kiezen voor thermopane glas of polycarbonaatplaten.  Je kan bij ons ook veiligheidsglas (=gehard glas) bestellen, al zal het standaard floatglas in de meeste gevallen volstaan.

Uit welke kleuren kan ik kiezen?

De meeste klanten kiezen een basis RAL-kleuren als zwart, wit, antraciet, rood, enzovoort, maar in principe kunnen we je serre in alle denkbare kleuren lakken.

Onderhouden

Hoe onderhoud ik mijn serre?

Aluminium is zeer onderhoudsvriendelijk, maar vieze ruiten blokkeren de lichtinval. 1 à 2 keer per jaar de ruiten schoonmaken en de groene aanslag verwijderen met een sopje kan dus geen kwaad. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zeker niet met je zelfgekweekte planten in de buurt.
Schuiven de deuren niet meer zo vlot? Smeer de bewegende delen zoals scharnieren van deuren en wieltjes dan met wat kruipolie. Verder raden we aan om regelmatig te verluchten, zo krijgen schimmels en ziektes geen kans. Na de herfst haal je dan weer best afgevallen bladeren en takjes uit de goot zodat het water vlot weg kan lopen. 


Vriesweer of storm op komst?

In het najaar kan het er buiten hevig aan toegaan.
De temperatuur zakt: Draai de cilinders van je automatische openers los en berg ze op (in de keuken of berging) zodra vriestemperaturen in je serre gaan heersen. Isoleer je serre met noppenfolie of haal je (elektrische) verwarming of kacheltje boven om vorstgevoelige planten te beschermen.
De wind steekt op: Felle wind of storm kan glasbreuk veroorzaken. Sluit de ramen en deuren van je serre goed af voordat een rukwind ze naar buiten duwt.

Meer weten over hoe je je serre winterklaar maakt? Lees het hier.



Mijn trekbaren staan gebogen?

De natuurkrachten werken in op je serre. Dat is normaal, maar het kan ervoor zorgen dat je serre na vele jaren een beetje scheef komt te staan. Gebogen trekbaren / windverbanden zijn het signaal om je serre te 'resetten'.  Draai de moeren van al je trekbaren tegelijkertijd wat losser en draai ze daarna opnieuw aan. Zo staat je serre weer netjes recht.

Bestellen

Kan ik rechtstreeks bij Euro-Serre bestellen?

Ja, dat kan. Ons sales team staat voor je klaar en ons showterrein in Genk (Limburg) kan je gewoon bezoeken. Check daarvoor even onze openingsuren.
Is Limburg ver voor jou? Bespaar brandstof en ga ten rade bij een verdeler dichter bij huis. Kom je niet uit België? We hebben vast een verdeler in jouw land.

Doet Euro-Serre ook maatwerk?

Maatwerk doen we niet, maar onze opties zijn legio. Het aanbod is zo uitgebreid dat 99 % van de klanten er vindt wat hij of zij zoekt. Je kant de hoogte, lengte en breedte van de serre zelf kiezen. Meer ramen? Een dubbele schuif- of draaideur? Kan allemaal ! Neem contact met ons op en we bespreken je plannen graag.

Wat zijn de levertijden?

De levertermijn van je serre hangt af van het moment (seizoen) waarop je bestelt en van het type serre dat je kiest. Wil je een gelakte serre? Dan moet je serre nog langs de lakkerij en moet je rekening houden met langere levertermijnen. Ons sales team communiceert altijd een verwachte leverdatum bij de bestelling. Daarnaast belt onze planningsdienst je ongeveer een week op voorhand wanneer er een team beschikbaar is om de levering of de plaatsing uit te voeren. 

Welke zijn de beschikbare afmetingen?

Onze allerkleinste serre heet de Euro Micro. De serre heeft een breedte van 1,61 meter en een lengte van 2,36 tot 4,57 meter. Vervolgens kunt u kiezen uit breedtes van 2,36 meter tot 12,58 meter. In de lengte kan je serres tot wel 9 meter bestellen.