Geleenlaan 1, B-3600 Genk

Actie in Augustus

Het einde van de zomer hoeft niet het einde van je moestuinactiviteiten te betekenen. Geniet je nu nog van courgetten, komkommers en tomaten maar maakt de gedachte aan een lege serre je triest? Wij geven je nog wat inspiratie voor de komende maanden. Een gezonde bodem kan immers ook nog in de herfst zorgen voor een mooie opbrengst.

Groenbemesters

Je serregrond na de zomer een rustperiode gunnen is een logische keuze. Je planten weghalen en de grond gewoon braak laten liggen, is dat niet. Een kale grond droogt immers snel uit en knapt niet op van een sabbat-winter. Zaai daarom na de zomerteelt één of meerdere groenbemesters in de serre. Waar klassieke meststoffen je bodem verzilten, fungeert groenbemester als natuurlijke meststof die je grond energie geeft voor de volgende teeltperiode. Experimenteer eens met snijrogge, mosterd of facelia. Die plantjes bevorderen het bodemleven, onttrekken stikstof uit de grond en beschermen je bodem tegen uitdroging. In november spit je de planten(resten) gewoon onder voor een vruchtbare bodem.

Groenten zaaien

Je uitdovende tomaten planten vervangen door verse veldsla en radijzen, of jonge worteltjes? Dit en nog veel meer is allemaal nog mogelijk in de late zomer. Zeker nu we getrakteerd worden op mildere temperaturen in augustus en september, biedt telen in de serre veel perspectief.

Peultjes

Lust je graag verse peultjes? Peultjes of sluimererwten doen het goed in koeler weer. Bovendien oogst je ze vroeg, waardoor je ze binnenkort al kan verwerken in salades of wok.

Kolen

Ook kolen zijn een typische herfst-en wintergroente. Wie nu zaait, zal de jonge koolblaadjes al in november kunnen plukken. Spitskool en palmkool zijn bijvoorbeeld gemakkelijk te telen en rijk aan vitamine C. Ideaal om die winterdip door te komen. En zelfs als je deze kool laat doorschieten wordt je in het voorjaar beloond met fleurige gele bloemen.

Kruiden

Verse kruiden zijn onmisbaar in de keuken en met een serre heb je ze altijd bij de hand. Peterselie is een all-around smaakmaker die je nog tot begin september kan zaaien. Hou de plant goed vochtig en kijk hoe ze groeit. Ook liefhebbers van koriander en waterkers kunnen de hele winter profiteren van hun favoriete kruid.

Ui en look

Onderhoudsvriendelijk aromatische bollen met een hoge voedingswaarde: dat zijn knoflook en ui. Bovendien zijn het dankbare najaarsplanten die goed tegen de kou bestand zijn. Als je ze nu zaait kunnen ze wortelen voordat de winter aanbreekt. Daarna is het wachten geblazen, want oogsten kan pas eind mei-begin juni.

Wil je zeker zijn van een goede herfstteelt? Overweeg dan een serre van Euro-Serre. Daar kan je je planten afschermen van onstabiel weer en profiteer je optimaal van de warmte van de zon.

aug 29, 2022