Geleenlaan 1, B-3600 Genk

Tomatenserre kopen?

Een tomatenserre kopen? Dan ben je bij Euro-Serre aan het juiste adres. Wij bieden een groot assortiment aan tomatenserres, voor elk wat wils. Want zeg nu zelf: verse tomaten uit eigen tuin zijn toch veel lekkerder én gezonder. En wie ze de juiste bescherming biedt, krijgt gegarandeerd een oogst om trots op te zijn.

Hoe bescherm ik mijn tomaten?

Tomaten zijn veruit de populairste groenten om thuis te kweken. Buiten hebben deze Zuiderse planten het echter moeilijk, omdat het Belgische weer te koud en te nat is. Liefhebbers weten ook dat regen op de bladeren de doodsteek is voor tomatenplanten: natte planten gaan schimmelen en rotten. Daarom bieden veel mensen hun tomatenplanten beschutting in de vorm van een afdak of een serre.

Wie voor een afdak kiest, leert al snel dat zijn oogst valt of staat met goed weer. Last van onstabiel zomerweer? Dan lijkt een tunnelserre - of folieserre - een voor de hand liggende keuze. Het is immers een simpele en goedkope manier om je planten te beschermen tegen regen en kou. De meeste problemen komen echter pas wanneer de planten deze beschutting het meest nodig hebben (lees: bij felle wind of lage temperaturen). Dan biedt de folie niet meer genoeg bescherming of belandt de hele kas in de tuin van de buren.

Een stukgewaaide plastic serre en een teleurstelling later treffen we deze tomatentelers dan bij ons aan, waarna we hen graag overtuigen van de voordelen van een stevige, glazen tomatenserre. De ideale tomatenserres voor het kweken van tomaten en andere klimmers als komkommers en paprika’s zijn naar onze ervaring de Euro Maxi en de Euro Muurserre. Deze duurzame tomatenserres bieden ruimte en zijn geschikt voor kweken in de volle grond. Bovendien laten glazen serres meer licht door dan folieserres en kan je ze makkelijker ventileren. Hierdoor verklein je de kans op schimmelziektes aanzienlijk. Daarnaast is de isolatiewaarde van glas hoger, waardoor de temperatuur redelijk stabiel blijft. In ieder geval is het een koud kunstje om de ruimte vorstvrij te houden.

Hoe kweek ik mijn tomaten?

Tomaten zijn lekker en veelzijdig. Ze maken sauzen en soepen lekker zoet en geven een frisse toets aan salades.  Bovendien zitten ze boordenvol vitamines en antioxidanten. Zelfgekweekt smaken ze natuurlijk nog beter. Klaar voor een grote opbrengt? Wij geven tips !

Opkweken

Tomatenplantjes kan je natuurlijk gewoon kopen in een tuincentrum, maar als je zelf wil beginnen met opkweken, kan je in maart al van start gaan. In de serre is het dan gewoonlijk nog te koud voor zaailingen, maar met een zonnig plekje op de vensterbank of in de veranda kom je al een heel eind. Zodra de jonge plant een paar blaadjes laat zien, kan je ze al verspenen naar een grotere pot. Als de plantjes dan sterk genoeg zijn, kan je ze half mei naar de serre verhuizen.

Uitplanten

Half mei mogen de tomatenplantjes het nest verlaten en uitgeplant worden in de tomatenserre. Je plant ze dan op een zonnige, beschutte plek in de volle grond in geeft ze ruim water. Hou ze wel uit de buurt van aardappelen. De twee soorten zijn sterk verwant en kunnen elkaar besmetten met schimmels.

We kunnen het niet genoeg herhalen, maar buitenteelt blijft een gok. Eén keer besmet met de befaamde tomatenplaag, kan je het schudden. Hou je planten daarom droog en zet in op beschutting en ventilatie. Wat stro aanbrengen rond de stam is eveneens een goed idee, ook in de kas.

Tomaten zijn snelle groeiers. Zijn je planten al 15 cm groot? Dan is het tijd om ze op te binden. Dit doe je door een stevige stok vlak naast de plant te plaatsen en ze er met een touwtje of tomatenclip aan vast te maken. Je kan ook een speciale tomatenspiraal kopen. Het is belangrijk dat je dit opbinden het hele groeiseizoen volhoudt, want als de bladeren de natte grond aanraken, kunnen ze ziektes oplopen.

Verzorgen

Een tomatenplant heeft water nodig om te groeien. Veel water. Geef daarom volop water tot eind mei en houdt daarna de lucht droog. Let op: alleen water geven aan de voet van de plant, nooit op de bladeren.

Dief consequent. Dat betekent dat je de stengels die in de okselscheuten van de plant verschijnen, weghaalt. Deze overbodige takjes snoepen energie van je plant en verkleinen je opbrengt. Je hebt meer aan een stevige stengel met een paar flinke trossen, dan aan een zwakke plant met kleine vruchten.

Oogsten

Rood en rijp: een onmiskenbaar product van goede zorgen. Bij zonnig zomerweer kleuren je tomaten begin juli al rood, anders heb je een piek in augustus. Je oogst de tomaten door ze voorzichtig van de steel te draaien en ... ze meteen in je mond te stoppen. Want de smaak van zelfgekweekte tomaten, daar kan niemand aan weerstaan !

jun 22, 2022