Geleenlaan 1, B-3600 Genk

Klaar voor het najaar!

Oogsten

Klein maar fijn. Ook de najaarsoogst verdient aandacht. Wie slim zaait, kan nu immers nog steeds de vruchten plukken van zijn of haar harde voorjaarswerk. En dan nog wel letterlijk ook! Denk maar aan basilicum, pepers en paprika. Die doen het nog goed in september. En met wat geluk, duikt er hier en daar nog een tomaat of aubergine op.

Opruimen en schoonmaken

Oktober breekt aan. De temperatuur zakt en je kan je aan de eerste nachtvorst verwachten. De subtropische planten in je serre bedanken voor die kou en rijpen niet verder. Je teelt valt dus even stil.

Hét moment om je serre een schoonmaakbeurt te geven! Allereerst ruim je de éénjarige planten op, zodat je in het voorjaar met een schone lei kan beginnen.

Over schone lei gesproken, hoe zien je ramen er ondertussen uit? Een beetje troebel? Bladeren en deeltjes vuil kunnen zich vasthechten aan je ramen. Bovendien voelen algen zich thuis in een warm en vochtig serreklimaat. Al die vieze aanslag belemmert de natuurlijke lichtinval, die in het najaar sowieso al minder sterk is. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt in je serre is dus geen overbodige luxe.

Een sopje heb je niet nodig. Gebruik gewoon een emmer water met een scheutje azijn om het glas goed nat te maken. Als het water het vuil geabsorbeerd heeft, wrijf je het makkelijk los met een zachte borstel. Wis de waterdruppels weg met een aftrekker en klaar is kees!

TIP: Nu je toch op de ladder staat, neem van de gelegenheid gebruik om ook je afvoer- en condensgoten even schoon te vegen.

Isoleren

Verhuis je je vorstgevoelige potplanten tijdens de wintermaanden naar je serre? Prima idee. Een temperatuur tussen de 1 en 5 °C is ideaal voor je groene overwinteraars.

Verwacht je nachtvorst? Je serre inpakken met noppenfolie maakt al enkele graden verschil. Wordt het echt koud? Hou je planten dan warm met een elektrische verwarming of een gaskacheltje. Zo kan je ze met een gerust hart hun winterslaap laten inzetten.

TIP: Ook de cilinders van je automatische raamopeners houden niet van de kou. Schroef ze los en neem ze mee naar binnen zodra vriestemperaturen in je serre gaan heersen.

Zaaien

Oef, nu is je serre schoon en geïsoleerd. Een beetje rust nodig? Je serre niet! Die is alvast klaar voor nieuwe bezetting. De dalende temperatuur is namelijk geen reden om je serregrond braak te laten liggen. In tegendeel.

Wie zijn of haar pasta graag afwerkt met wat knapperige blaadjes rucola uit eigen tuin of geniet van een winterse salade kan in oktober met sterke herfstgewassen aan de slag. Onder die noemer vallen gewassen als pluksla, winterpostelein, andijvie, veldsla of winterspinazie.

Geen fan van bladgroenten? Boost je bodem dan met een groenbemesting. Mulchen met organisch materiaal zorgt immers voor een extra vruchtbare bodem. Zo beschermen bodembemesters als boekweit, rogge, grassen of gele mosterd je bodem tegen de grillen van moeder natuur en houden ze nuttige voedingsstoffen vast. 

Je kan ze zaaien tot en met september en weer omspitten in januari.

Water geven

Planten hebben het hele jaar door water nodig. Toch geven de meeste mensen systematisch te weinig water, zeker in de winter. Het is dus belangrijk dat je ook in het najaar met je gieter klaarstaat. De vuistregel voor de periode van september tot oktober is twee gieters water per vierkante meter per week. Zo blijven je planten gezond.

Je bent er klaar voor!

Zo, nu weet je:

  • Wat je kan oogsten en zaaien in het najaar;
  • Hoe je je bodem optimaal beschermt;
  • Hoe je je serre in topconditie houdt.

Euroserre wenst je veel succes met de tips en veel tuinierplezier in het najaar!

aug 31, 2020