Heb ik een vergunning nodig voor mijn serre?

Het zal je maar gebeuren: je hebt een fonkelnieuwe serre gekocht en je staat te popelen om ze een mooi plekje in je tuin geven, maar kan dat eigenlijk zomaar? Een serre bouwen zonder vergunning?

Vrijstaande serre

Geen zorgen, in de meeste gevallen is het antwoord ‘ja’. In België kan je een losstaande bijbouw zoals een serre of tuinhuis meestal plaatsen zonder bouwvergunning of meldingsplicht. Ten minste zolang je de afmetingen respecteert.

Concreet betekent dat …

 • Dat je bijbouw niet te groot is. De totale oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen mag dus niet groter dan 40 vierkante meter zijn. Met andere woorden: Som bijgebouwen ≤ 40 m2. Als je al een tuinhuis van 20 vierkante meter hebt, mag je serre dus hoogstens nog 20 vierkante meter in beslag nemen. Nog geen ander gebouw in je tuin? Dan heb je geluk! Je kan zelfs probleemloos een Euro Plusser serre van 6,26m x 6,77m bijbouwen.
 • De nokhoogte (het hoogste punt van de bijbouw) niet hoger is dan 3,5 meter. Met al onze serres zit je hier safe.
 • De serre zich binnen een straal van 30 meter van je huis bevindt. Maar zeg nou zelf: op zo een afstand kan je je serre niet eens degelijk vanuit je keukenraam bewonderen. Ook zonde.
 • Je serre op een afstand van 3 meter van de perceelsgrens blijft (zijtuin) of 1 meter (achtertuin). Anders krijg je ruzie met de buren.
 • Je je serre niet als woonruimte gebruikt. Natuurlijk mag je er wel een vloer in jouw hobbyserre leggen, een bankstel neerzetten en sfeerlicht ophangen, maar een full-option keuken inbouwen gaat te ver..
 • Je even naar de gemeente hebt gebeld. Het is niet verplicht, maar als je er helemaal zeker van wil zijn dat er binnenkort geen boze ambtenaar van de Vlaamse wooninspectie aan je deur staat, breng je je gemeente best even op de hoogte van je plannen. De lokale wetgeving kan immers afwijken van de algemene Vlaamse. Zo kan het dat jouw gemeente bijzondere verkavelingsvoorwaarde oplegt ( bijvoorbeeld voor een agrarisch gebied) , waardoor je niet zomaar elke constructie in je tuin kan neerpoten. Uiteindelijk is het jouw gemeente die beslist of je wel of niet mag gaan (bij)bouwen, dus best even checken.

Voldoe je aan al deze voorwaarde? Yes! Je komt in aanmerking voor een zogeheten vrijstelling van vergunning en kan meteen aan de slag. En niemand die er wat van kan zeggen. Ook de buren niet.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Of legt je gemeente strengere voorwaarden op? Dan moet je een vergunning aanvragen. Zo niet, bega je een bouwovertreding. Surf even naar omgevingsloket.be en leg je project (en de nodige documentatie) voor. Op basis van hun antwoord kan je je plannen nog steeds bijstellen.

https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/losstaande...

Muurserre

Maar hoe zit het dan met een aanbouw, zoals een muurserre of een veranda? Goed dat je even verder leest. Als je je woning op eender welke manier wil uitbreiden, gelden er namelijk iets andere spelregels.
In principe heb je enkel meldingsplicht wanneer je een serre werkelijk tegen je huis aan wil bouwen. Dat wil zeggen dat je je gemeente een seintje moet geven voordat je de serre aanbouwt. Een bouwvergunning heb je in de meeste gevallen niet nodig. Een architect evenmin.

Meld dus je plannen en ga daarna je gang. Zolang …

 • De totale oppervlakte aan aangebouwde bijgebouwen niet groter is dan 40 vierkante meter. Als je al een bijkeuken van 20 vierkante meter hebt geplaatst, mag je muurserre dus hoogstens nog 20 m2in beslag nemen. Heb je nog geen bijbouw? Dan is er meer plaats voor die prachtige wintertuin tegen je buitengevel.
 • De nokhoogte (het hoogste punt van de aanbouw) niet hoger is dan 4 meter. Met al onze serres en veranda’s zit je hier safe.
 • Je respectievelijk 3 meter (zijtuin) of 2 meter (achtertuin) van de perceelsgrens blijft. Anders krijg je ruzie met de buren.
 • Je van je serre geen extra woonruimte maakt.
 • Je gemeente op de hoogste is van je plannen. De kans is klein dat je een vergunning moet aanvragen als je je aan de voorgaande puntjes houdt, maar je weet maar nooit. Bouwvoorwaarden kunnen immers per locatie verschillen.
 • Na je verplichte melding heeft de gemeente 30 dagen de tijd om na te gaan of je veranda of aanbouw serre voldoet aan de voorwaarden. Wanneer je na 30 dagen niets hoort, mag je gewoon beginnen met monteren.
 • Is je aanbouw groter dan 40m2, of voldoe je niet aan één van de andere genoemde voorwaarden? Dan heb je een vergunning nodig. Vraag deze dus zeker tijdig aan om een bouwovertreding te vermijden.

Succes met de opbouw van je serre !

jan 29, 2021