Geleenlaan 1, B-3600 Genk

Eigen kweek loont

Met veel zorg, zon en water grootgebracht: je eigen groenten. Je bent trots, en terecht. Het gevoel dat jouw zelfgekweekte, zongerijpte veggies beter zijn dan de variëteiten die je in de supermarkt vindt, valt immers te verklaren.

De uitspraak “eigen kweek loont” houdt uit financieel oogpunt weinig steek. Tuinier-benodigdheden en plantenvoeding zijn duur. Bij grotere investeringen, zoals een tuinserre, is het ook betwistbaar of je ze zal terugverdienen, zelfs na jaren intensief gebruik. En toch, als je verder kijkt dan het financiële plaatje, is zelf moestuinieren beslist de moeite waard. Op het vlak van kwaliteit, versheid en smaak torenen groenten uit eigen tuin met kop en schouders boven hun collega’s uit de supermarkt uit ! Hier lees je waarom.

KWALITEIT

Vlak na de oorlog was voedsel schaars en had iedereen een eigen moestuin. Je at seizoensgebonden en was sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is pas vanaf eind de jaren 50 dat de eerste grootwarenhuisketens in België hun deuren openden. Door de stijgende welvaart gingen wij als consument ook steeds meer eisen stellen aan onze voeding. Het was de rol van de supermarkt om ons te voorzien in kwaliteitsproducten, in ruil voor onze zuurverdiende centen.

Helaas is het net die kwaliteit waarop we tegenwoordig moet inboeten om tegemoet te komen aan nieuwe eisen. Denk maar aan permanente beschikbaarheid van fruit en groenten, ook buiten het seizoen, en de behoefte aan bulkgroenten die zonder kneuzingen of bederf kunnen worden verscheept.

Het gevolg: smaakloze massaproducten die groen geplukt worden, omdat ze nog een lange weg moeten afleggen naar Europa. Naast smaak, hebben onrijpe groenten en fruit ook een lagere voedingswaarde dan rijpe vruchten. Als je fruit plukt wanneer het nog groen is, verstoor je immers het natuurlijke rijpingsproces waarbij belangrijke voedingsstoffen en vitaminen worden aangemaakt. Teel je je groenten en fruit zelf, dan weet je wat je eet. Je plukt ze wanneer ze rijp zijn en wordt beloond met gezonder voedsel van hogere kwaliteit.

SMAAK

Een rijpe vrucht die zonder bewerking, gas of chemicaliën tot stand is gekomen, smaakt zoveel beter. Dat staat vast. Met kunstmest gevoede bulkproducten kunnen simpelweg niet wedijveren met de complexe smaak van zongerijpte, met liefde verzorgde veggies.

Om aan te tonen dat het strelen van je smaakpapillen niet prioritair is voor supermarktketens, herinneren we je graag aan het feit dat enorme hoeveelheden fruit en groente jaarlijks worden ondergeploegd of weggegooid omdat ze niet aan de juiste cosmetische kwaliteitseisen (kleur, vorm en afmetingen) voldoen terwijl ze wél prima smaken. En dat terwijl voedselverspilling een ernstig wereldwijd probleem is. Als moestuinder daarentegen, heb je al je ‘kromkommers’ lief, ondanks hun imperfecties. En ze smaken nog beter ook.

VERSHEID

Eigenlijk zouden groenten en fruit direct van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Rechtstreeks uit eigen tuin of bij de groenteboer om de hoek. Commerciële groenten en fruit moeten dagenlang bewaard worden voordat ze op hun bestemming arriveren en dat gaat onvermijdelijk gepaard met verlies aan kwaliteit, vitaminen, en natuurlijk versheid. Nu zul je wel denken: “Groenten in de winkel zien er toch ook heerlijk gezond en vers uit?” Ja, maar daar zijn allerlei truckjes voor. Zo injecteren verkopers chemische stoffen in hun groenten en fruit, zodat ze er frisser uitzien. Kleurstof E127 geeft bijvoorbeeld mooie rode tomaten, maar de groene pitten verraden dat ze niet natuurlijk gerijpt zijn …

DUURZAAMHEID

Naast voordelen voor jou, hebben groenten uit eigen tuin ook voordelen voor onze planeet. Wie kiest voor de korten keten, slaat de hele veiling, voedselverwerkende industrie en de grootwarenhuizen over. Op die manier spaar je heel wat voedselkilometers uit, goed voor tonnen CO2 en fijn stof.

Conclusie: Ondanks de inspanning (en ontspanning !) voor jou, kan je na dit betoog gerust zeggen dat die inspanning zich loont. Hoera voor echte smaak ! Hoera voor eigen kweek !

apr 29, 2022