8 voordelen van een serre

Overweeg je de aankoop van een serre maar twijfel je nog of het iets voor jou is? Dan ben je op de goede plek ! Wij geven je 10 ijzersterke argumenten om je definitief over de streep te trekken.

1.             Ze biedt voor ieder wat wils

Het leukste aan een serre zijn misschien wel de eindeloze mogelijkheden. Heb je groene vingers? Dan kan je je serre op de meest klassieke manier gebruiken: om groentjes in te kweken. Tuinders jong en oud zullen al snel ontdekken dat een serre onmisbaar is voor een volwaardige groentetuin. Geef je dus over aan de charme van ecologisch tuinieren, met de knapperigste radijsjes en sappigste tomaatjes als beloning.

Wie niet graag bezig is met zaaien en wieden, kan zijn serre ook omtoveren tot een sfeervolle relaxruimte. Plof je er neer op je comfortabele bankstel of drink je er een koffie met vrienden, altijd met een glashelder uitzicht op de tuin. Misschien denk je zelfs aan een plek voor je jacuzzi? Tijdens het borrelen geniet je van de prille lentezon, heerlijk beschut tegen de regen. Wat wil een mens nog meer?

2.             Ze maakt van gezond eten kinderspel

Groenten en fruit bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels en zijn dus per definitie gezond. Je zou er wel een halve kilo per dag van mogen eten. Toch komen veel mensen niet aan die dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Met een serre in de achtertuin is gezond eten geen opgave meer, want zo heb je steeds toegang tot dagvers lekker en gezond voedsel. En dat zonder chemische pesticiden. De glazen wanden laten veel licht door en houden de zonnewarmte vast. Zo creëer je in je serre een microklimaat waarin (exotische) groenten en fruit sneller groeien dan buiten. Zelf gekweekt en zongerijpt !En als je het slim aanpakt, kan je zelfs het hele jaar door oogsten uit de serre. Met een beetje planning profiteer je niet enkel van de zomerse hoogdagen, maar verleg je het tuinseizoen eindeloos. Tijdig voorzaaien en een diverse winterteelt voorzien is hierbij de boodschap.En zeg nu zelf: groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin smaken zoveel beter dan uit de supermarkt?

3.             Ze is goed voor lichaam en geest

Buiten zijn is gezond. Buiten actief bezig zijn helemaal. De nabijheid met de natuur maakt je creatiever en werkt stressverlagend. In je serre kan je de prikkels van elke dag buitensluiten en écht tot rust komen. Back to basics, gewoon jij en je plantjes.

Daarnaast heeft werken in de moestuin ook een positief effect op je fysieke gezondheid. Wroeten in potgrond en slepen met volle gieters is een prima workout. En ook het resultaat mag er zijn: een verzorgd tuintje met verse groenten.

4.             Ze is ecologisch verantwoord / milieubewust

Duurzame keuzes maken is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet in de supermarkt. Zo ben je je er vaak niet van bewust dat je groenten van de andere kant van de wereld komen: asperges uit Peru, knoflook uit China en boontjes uit Kenia leg je nietsvermoedend in je winkelmandje, zonder stil te staan bij de gevolgen voor mens en milieu. Met de aanschaf van een serre weet je wat je eet. Bovendien verklein je je ecologische voetafdruk en ga je voor duurzaam. Want nog beter dan lokaal kopen, is zelf telen !

Ook bij Euro-Serre zetten wij in op verantwoord ondernemen. Het geoptimaliseerd productieproces reduceert de hoeveelheid afval tot een minimum. Daarnaast bestaan onze serres voor 100 % uit gerecycleerd aluminium en voorzien de zonnepanelen op het dak ons van energie.

5.             Ze ziet er goed uit 


Vroeger staken koningen elkaar de loef af met hun indrukwekkende glazen serres vol bijzondere planten. Vandaag de dag is een serre heel gewoon en betaalbaar, maar daarom niet minder mooi. Veel mensen kiezen dan ook voor om hun tuin(tje) te verfraaien met een stijlvolle serre.

Wil je van je serre ook een heus pronkstuk maken? Laat je inspireren door onze verschillende modellen en stijlen, van klassiek tot retro. Voor een personal touch: laat je serre dan bij ons lakken in je favoriete kleur of versier met een victoriaanse nok.

6.             Ze rendeert

Een serre is een waardevolle investering. En ondanks de uitgaven aan grond, meststoffen en plantenbakken is het vaak leuker én goedkoper om zelf je groentjes te telen. Geen wonder dus dat Europeanen massaal aan het tuinieren slaan en dat stadsmoestuintjes een echte trend zijn.

Daarnaast investeer je niet enkel in je eigen plezier en comfort, maar ook in je huis. De aanbouw van een serre of veranda zorgt immers voor meer ‘woonruimte’ en doet de waarde van je huis immers stijgen. Mooi meegenomen.

7             Ze helpt je (vorstgevoelige planten) de winter door

Eens de winter aanbreekt houden de meeste mensen het voor bekeken. Ze trekken oude wortels uit de grond en spitten alles om, of ze gebruiken hun serre als opslagplaats voor tuingereedschap. Winterklaar maken, heet dat. Zonde, want ook in de winter valt er in de moestuin nog veel te beleven. Wil je nog boerenkoolspruitjes of snijbiet telen? Dat kan in de koude kas. En als je ervoor kiest om je serre te verwarmen, zijn er zelfs nog meer mogelijkheden. In een verwarmde serre is het aangenaam vertoeven wanneer het buiten koud is. Zo kan je er in de voormiddagzon genieten van een kopje koffie of kan je er een veilig overwinteringsoord voor vorstgevoelige kuipplanten voor maken. Met het aanbrengen van noppenfolie rondom je potten en aan de binnenkant van de serre kom je daarbij al ver. Je citroenenplant, olijfboompje, palm of eucalyptus zal je dankbaar zijn !

8             Ze is je nieuwe hobby

De moestuinmicrobe is een ding. Je zou de eerste niet zijn die begint met een paar potjes kruiden, dan overschakelt naar een kleine plastic tunnelserre, en binnen de kortste keren een prachtige aluminium serre in zijn tuin heeft staan.

Je bent trouwens niet de enige waarbij een paar zelfgekweekte tomaten omslaat in een uit de hand gelopen hobby. Hobbytuinieren, thuis of in een volkstuin, is populairder dan ooit en het geitenwollensokken-imago is helemaal weg. Wil jij ook eens iets nieuws proberen? Waarom geen moestuin starten? Het is een hobby die je wegsleurt van de dagelijkse stress en je kennis laat maken met een nieuwe manier van ontspannen, helemaal in de vrije natuur. Bovendien kan je als kersvers tuinier nieuwe talenten ontdekken. Je werkt aan je plantenkennis en misschien zelfs aan een nieuwe levensstijl …


mrt 23, 2021