Mijn serre aanbouwen of niet?

Een losstaande serre spreekt voor zichzelf. Je installeert haar op een zonnig plekje in je tuin en loopt er heen als je wil tuinieren of ontspannen. Maar heb je er al aan gedacht om je serre of orangerie tegen je huis aan te plaatsen? We zetten de voordelen van een aanbouw voor je op een rijtje.

Met een aanbouw van een serre, veranda of orangerie creëer je een extra woonruimte vol natuurlijk licht aan huis. Je stapt naar buiten en krijgt instant een prachtig uitzicht op je tuin. Bovendien wordt het in je serre of veranda lekker warm. Door het glas loopt de temperatuur snel op zodat je zowel in de herfst als in de vroege lente kan genieten van het buitengevoel op een warme plek.

Dankzij een aanbouw van glas, kan je zelfs je binnentemperatuur in huis regelen: tijdens warme dagen blijft de warmte in de serre of veranda. Wanneer het koud is, maar de zon op het glas van de serre schijnt, zet je de deuren open zodat je huis ook opwarmt. Naast energiezuinig is een aanbouw ook praktisch, want je kan je plantjes goed in de gaten houden en nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en verwarming handig integreren.

Serre aanbouwen

Een serre is een soort huisje van glas. Wanneer je een serre aan het huis bouwt, heb je als het ware een extra kamer. In de serre geniet je van een zalige lichtinval en een aangename temperatuur, waardoor je planten goed kunnen groeien en ook jij kan profiteren van de zon op minder warme dagen. Zo kun je het late najaar of in het vroege voorjaar nog steeds ‘buiten’ zitten of tuinieren. Je kunt kiezen voor een speciale muurserre, maar in principe zijn al onze serres geschikt om aan het huis te bouwen.

Veranda aanbouwen

Een veranda is een aluminium constructie die speciaal ontworpen is om aan het huis te bevestigen. De veranda’s van Euro-Serre bestaan uit een polycarbonaten dak en glazen wanden, waardoor de temperatuur goed vastgehouden wordt. Hierdoor kun je zelfs op een winterse zonnige dag genieten van een warm plekje in je loungestoel! Door de glazen wanden lijkt het net alsof je ‘echt’ in je tuin zit, zonder dat je last hebt van de wind.

Oranjerie aanbouwen

Een oranjerie staat oorspronkelijk los van het huis. In de 17de eeuw werden oranjerieën namelijk gebruikt om te pronken met exotische bomen en planten. De prachtig versierde glazen bouwwerken stonden midden in de tuin, zodat iedereen ze goed kon zien. Tegenwoordig wordt een oranjerie - net als een serre en veranda - ook regelmatig tegen het huis gebouwd. Wegstoppen in de tuin hoeft niet, want onze oranjerieën mogen gezien worden. Het verschil tussen een serre en een orangerie is dat de laatste uitvoering vooral gebruikt om te relaxen, vorstgevoelige planten te laten overwinteren of om tuinfeestjes in te geven. Een orangerie is dan ook groter en vaak hoger dan een serre. Ook de uitstraling verschilt. Orangerie worden vaak afgewerkt met een lakkleur en nokversiering, waardoor ze luxueuzer ogen dan een hobbyserre. 

mrt 25, 2021