Lente proof moestuinieren

Maart is de eerste maand van de meteorologische lente. En dat hebben we bij Euro-Serre geweten ook. Het hele land voelt de kriebels en de serreverkoop schiet de hoogte in. Ook vol goede moed om aan de slag te gaan? Staan je potjes met kiemende zaadjes al klaar? Met onze tips bereid je je optimaal voor op een vruchtbaar jaar.

Je serre opruimen

Een sopje van water en azijn doet je serre weer blinken. Bovendien is het voor de plantengroei cruciaal dat je het serreglas jaarlijks opboent en groene aanslag verwijdert, want anders bereikt het zonlicht de planten minder goed. Ook afgestorven takken, bladeren, wortels en onkruid bij elkaar harken hoort er allemaal bij.

Geef virussen en schimmels geen kans door (delen van) ziekte planten zo snel mogelijk uit je serre te verwijderen. Zijn de goten ook nog schoon? Check het even.

Je accessoires bovenhalen

De automatische vensteropeners berg je op in de winter, want vrieskou maakt de temperatuurgevoelige cilinder stuk. Nu de lente aanbreekt, kan je ze weer goed gebruiken om de verluchting en temperatuur in de serre te regelen. Schroef de cilinder terug op zijn plek en laat de olie zijn werk doen. In maart zal het nog niet nodig zijn, maar tijdens de zomermaanden kunnen de felle zonnestralen de planten in je serre uitdrogen en zelfs verbranden. Om er dus voor te zorgen dat je serre niet oververhit raakt, zijn schermdoeken of schaduwdoeken tegen de zon een must. Hou dus in je achterhoofd dat je ze tijdig ophangt.

Je serregrond voorbereiden

Een serre is niet lente proof zonder een duchtige grondvoorbereiding. Een vruchtbare, luchtige grond is namelijk een van de belangrijkste voorwaarden voor plantengroei. Een goede tip: schep voor de winter aanbreekt de bovenste 10 cm aarde uit de serre en vul je serre na de winter aan met ongeveer 20 cm nieuwe teelaarde. En in de tussentijd? Veel water geven ! Na het teeltseizoen stapelen zouten, onkruidresten en vuil zich namelijk makkelijk op in de bodem. Het water zorgt ervoor dat zulk vuil en restanten van meststoffen afgevoerd worden en dwingt ze dieper de bodem in. Wees dus niet bang om je serre in de winter eens onder water te zetten of om er een flinke laag sneeuw in te scheppen voor extra hydratatie.

Naast vocht bepaalt de zuurtegraad van de bodem hoe goed je planten de voedingsstoffen kunnen opnemen. Zo zijn zand en veengronden zijn in het algemeen zuurder (pH van 4,5 tot 5,6) dan kleigronden (pH hoger dan 6,7). Zakt de pH-waarde onder de 7? Dan is je serregrond te zuur. Breng de zuurtegraad op peil door de grond te bekalken. Is je pH te hoog en wil je je grond meer basisch maken? Werk er dan wat extra organisch materiaal zoals droge mest, compost of turf door.

Wist je dat ook regenwormen helpen om je grond te neutraliseren? Net voor je gaat planten, woel je de bodem nog een keer om met een woelvork en klaar is kees !

Je zaadjes laten kiemen

De eerste ontluikende zonnestralen van dit voorjaar zetten een wonderlijk proces in gang: kiemen. Veel mensen starten daarom in februari of maart al met voorzaaien in potjes op hun vensterbank binnenshuis of in een zaaibak in de kas. Menig hobbytuinder zweert bij voorzaaien, want zo geef je je zuiderse planten een voorsprong en maak je ze weerbaarder tegen snelgroeiend onkruid of ziektes. Als je je zaadjes dus goed verzorgt met een constante temperatuur en net voldoende vocht, zal je er veel plezier aan beleven.

Hou er bij het voorzaaien in de (koude) kas wel rekening mee dat zaailingen 14 tot 16 uur licht per dag nodig hebben en dat koud weer of een late vriesprik ze de das kan omdoen.

In maart zaai je … (voor)

Aubergine

De befaamde ‘eggplant’ is een hele aanwinst voor je serre, maar vraagt wel bijzondere aandacht. Deze exoot verdraagt geen temperaturen onder de 15 °C, dus nu zaaien in de koude kas is geen optie. Bescherm de zaadjes in een verwarmde zaaibak of zet de zaailingen lekker in je veranda. Daar is het warm en licht genoeg. Als je niet kan verwarmen, koop dan gewoon een paar aubergineplanten begin mei, dan kan je ze rechtstreeks in de serre uitplanten.

Tomaten

De smaak van een zelfgekweekte tomaat is ongeëvenaard, maar buitenteelt zonder beschutting heeft weinig kans op slagen in de grillige maand maart. Geen wonder dus dat veel mensen een tomatenserre in de tuin plaatsen. De ideale tomatenserre vind je hier. Voordat je enthousiast begint te zaaien in je tomatenserre, check je best wel even het weerbericht. Tomaten kiemen, net als aubergines, namelijk bij een temperatuur van ongeveer 20 °C. Binnenhuis voorzaaien en regelmatig verpoten naar grotere potten in dus absoluut noodzakelijk. Vanaf half mei kan je de grote, sterke planten vruchten laten dragen in je serre.

Sla

Het vroege voorjaar is perfect voor sla. Om te voorkomen dat je de ene week een gigantische opbrengst hebt en dat je slakroppen de week erna al doorschieten, kies je best voor een zaadmengsel met verschillende soorten sla, elk met zijn eigen smaak en groeitijd. Na korte tijd kan de jonge slaplantjes al uitplanten in de serregrond.

Wortelen

Wortels hoeven niet perse in de serre, maar het is zeker zo leuk om mee te experimenteren. Begin maart kan je al wat vroege wortelen in de serre zaaien. Kies bij voorkeur een ras dat je jong kan oogsten, zodat je het voorziene plekje in de moestuin later kan gebruiken om bijvoorbeeld tomaten uit te planten. Als je het perceel onkruidvrij houdt en niet te diep zaait, heb je al snel kleine, fijne wortels voor in de lentekeuken.

Uien

De lenteui heeft zijn naam niet gestolen. Zo kan je in maart al beginnen in de serregrond met enkel rijen ui, met 15 cm tussen de rijen en de zaadjes zo’n 5 mm diep. zodra de plantjes 10 cm hoog uit de grond steken, kan je de eerste uien al versnijden. Tip: hou de stand van de maan goed in de gaten. Een afgaande of afnemende maan geeft aan dat het tijd is om wortel-, knol- en bolgewassen zoals biet, ui en knoflook te planten. Een wassende maan schijnt dan weer goed te zijn voor groenten waarvan we het bovenste deel oogsten, zoals sla en tomaten.

Radijsjes

Radijsjes telen is supereenvoudig. Ze zijn knapperig, gezond, makkelijk in onderhoud en vinden een beetje kou niet erg. Bovendien hebben ze geen voorzaaien nodig en zie je na ongeveer 6 weken al resultaat (wist je dat je de blaadjes ook kan eten?). Zaai ze dit vroege voorjaar dus nog in je serre Tip: geef genoeg water, anders krijg je bittere radijzen.

Kruiden

Geen geslaagde teelt zonder kruiden. Kervel en peterselie kiemen en groeien als kool in een serre. Ze zijn ook ideaal (en decoratief) om in de zaaibak te planten. De subtropische basilicumplant heeft iets meer warmte nodig, zo’n 20°C alvorens het kruid gaat kiemen. In maart hou je het plantje dus best nog even binnen, alvorens je het half mei verspeent of uitplant.

mrt 18, 2021